Ekomuzeum wokół Trojgarbu

62

Włochatka

Muchołówka mała – to niewielki ptak o krągłej sylwetce – znacznie mniejszy od wróbla. Ma szarobrunatny wierzch ciała, biały spód i czarniawe końcówki ogona. U dojrzałych samców (ok. 3 roku życia) gardło nabiera pomarańczowego upierzenia. Muchołówki są ptakami wędrownymi – przylatują do Polski w okolicach maja i wylatują w sierpniu.
W lesie niełatwo jest dostrzec muchołówkę – większość czasu spędza w koronach drzew, gdzie łowi niewielkie owady. Ptaki te są najaktywniejsze w godzinach porannych. Śpiew samców najczęściej można usłyszeć w maju i czerwcu. Samce wabią samice śpiewając i przelatując obok wybranej dziupli. Samice budują gniazda o średnicy do 10 cm w płytkich dziuplach lub szczelinach drzew. Jest to ptak nieliczny, objęty ścisła ochroną gatunkową.

Włochatka – to niewielka sowa (długości ok. 23-28 cm) o krągłej sylwetce, z masywną głową i krótkim ogonem. Ma brunatne ubarwienie z licznymi białymi plamkami, układającymi się w rzędy. Jej spojrzenie uwydatniają wyraziste, białe brwi i jasnożółte tęczówki. Zamieszkuje głównie w borach sosnowych i świerkowych, często w pobliżu terenów otwartych (polan, zrębów itp.). Najczęściej wykorzystuje dziuple wykute przez dzięcioła czarnego, rzadziej naturalne. Jest to ptak nieliczny – w Polsce mieszka ok. 700-1000 par lęgowych. Głównym zagrożeniem włochatek jest utrata naturalnych siedlisk, w tym wycinanie starodrzewi. Ptak ten jest objęty ścisłą ochroną gatunkową.

W okresie godowym samiec nawołuje samicę, składa jej też prezenty w postaci złowionych gryzoni. Przeważnie jest to ptak monogamiczny. Między marcem a majem samica składa 2 do 7 jaj – jest to jednak w dużej mierze zależne od dostępu do pożywienia. W czasach dostatku dochodzi do dwóch lęgów w roku, natomiast w latach ubogich w gryzonie włochatka może nawet nie przystąpić do rozrodu. Jaja wysiaduje samica przez około 26-28 dni. Pisklęta opuszczają gniazdo po upływie miesiąca, jednak przez pierwsze tygodnie samodzielności, rodzice nadal je dokarmiają.

Włochatka żywi się głównie gryzoniami, ale też niewielkimi ptakami oraz owadami. Prowadzi nocny tryb życia, wtedy też poluje. Ma bardzo dobry słuch, który pomaga jej precyzyjnie zlokalizować zdobycz. Jej naturalnymi wrogami są puchacz i puszczyk, unika ona więc ich sąsiedztwa.

Zdjęcie - Muchołówka mała fot. Krzysztof Żarkowski
Muchołówka mała fot. Krzysztof Żarkowski
Zdjęcie - Włochatka fot. Krzysztof Żarkowski
Włochatka fot. Krzysztof Żarkowski